Thursday, February 24, 2011

Killer Poisonous Ant


Up to 4 cm. in length, Australia's Bulldog Ants are the biggest ants in the world and can be found in any part of Australia. They killed a farmer in Victoria in 1988 but this is one of only three deaths by this species.




Authorities are more worried about the South American fire ant that has made it into Australia and has been found around Brisbane. Being very aggressive and having a powerful bite they are considered quite able to kill people and authorities have gone to considerable trouble to try and eradicate this ant.


Amazing Quagga

One of Africa's most famous extinct animals, the quagga was a subspecies of the plains zebra, which was once found in great numbers in South Africa's Cape Province and the southern part of the Orange Free State. It was distinguished from other zebras by having the usual vivid marks on the front part of the body only. In the mid-section, the stripes faded and the dark, inter-stripe spaces became wider, and the hindquarters were a plain brown. The name comes from a Khoikhoi word for zebra and is onomatopoeic, being said to resemble the quagga's call.

The quagga was originally classified as an individual species, Equus quagga, in 1788. Over the next fifty years or so, many other zebras were described by naturalists and explorers. Because of the great variation in coat patterns (no two zebras are alike), taxonomists were left with a great number of described "species", and no easy way to tell which of these were true species, which were subspecies, and which were simply natural variants. Long before this confusion was sorted out, the quagga had been hunted to extinction for meat, hides, and to preserve feed for domesticated stock. The last wild quagga was probably shot in the late 1870s, and the last specimen in captivity died on August 12, 1883 at the Artis Magistra zoo in Amsterdam.

Because of the great confusion between different zebra species, particularly among the general public, the quagga had become extinct before it was realized that it appeared to be a separate species. The quagga was the first extinct creature to have its DNA studied. Recent genetic research at the Smithsonian Institution has demonstrated that the quagga was in fact not a separate species at all, but diverged from the extremely variable plains zebra.

Tuesday, February 22, 2011

platypus-Habitat....




The platypus or duck-billed platypus is an egg laying mammal of Eastern Australia. It has a duck-like bill, and wide, flat tail. It is about 61 cm. (24 in.) long and weighs about 1.8 kg. (4 lbs.). It has dark brown or yellow fur and its webbed feet and tail help it to swim. Males have poison spurs on their hind feet that kill small animals and wound larger ones. Using plates on its bill it crushes and eats worms, mollusks, crustaceans, and plants.



Mating takes place in early spring. The female digs a hole about 4.5-18 m (15-60 ft.) deep. There she builds a nest and usually lays two eggs. They hatch in about eight to ten days and nurse for about 5 months. The average life span is about 10 years.
They usually live by a river bank. They are able to move around on land, but they have to walk on their knuckles because their webbing gets in the way.

Friday, February 18, 2011

Albatross-Pearl Of the Sea


The largest bird in the Galapagos Islands, the waved albatross, is getting ready to depart, as it follows the cool waters back to lower southern latitudes. Albatrosses nest only on Española (Hood) Island, and live here from late March through early January.




The sole purpose of coming here is to reproduce, and so all their mating efforts must succeed before the arrival of the warm waters. This also brings the first rains, and their inland habitat is just impossible for them to cope with, as grasses particularly turn the dessert-like environment into a thick green lush jungle. Their offspring must be ready to leave too, as subaldults (adults with no previous mating experience), and so from October through December the most amazing flying lessons and wing exercises are witnessed on those brand new individuals.


Lots of downy feathers are seen being swept by the wind; the newer feathers are just coming out, and albatrosses must be ready to take off. Because of their big size, the young adults cannot have a second chance to take off. Once they jump off the cliffs near Punta Suárez, they will start their long journey until the nutrient-rich waters start heading back to the islands. Our ships have reported as of December 30th, a total of just 12 albatrosses left on the island. The latest they have stayed is the end of the second week in January. Bon Voyage!

Tuesday, February 15, 2011

Sand dollar-Interesting facts

Sand dollar common name for a marine animal in the same phylum as the starfish (see sea star ). The sand dollar has a rigid, flattened, disk-shaped test, or shell, made of firmly united plates lying just beneath the thin skin. Small spines that densely cover the test enable the animal to burrow in sand just below the surface.


Like other members of its class, the sand dollar is radically symmetrical. It also shows evidence of a secondary bilateral symmetry, i.e., the mouth is centered on the oral (under) surface, but the anus lies near the rear edge of the test. Tube feet are similar to those in other echinoderms and are used for locomotion and to convey small food particles, mostly organic matter found in sand, to the mouth. Tube feet on the upper surface are used for respiration.

Sand dollars differ from the closely related heart urchins by their shorter spines and more flattened shape. More convex, short-spined sand dollars are called sea biscuits. Sand dollars are abundant on the sandy bottom of deeper waters on both the Atlantic and Pacific coasts. They are classified in the phylum Echinodermata , class Echinoidea, order Clypeastroida.

Monday, February 14, 2011

Hyena Facts

Hyena , carnivorous, chiefly nocturnal mammal of the Old World family Hyaenidae. Although doglike in appearance, hyenas are more closely related to civets (family Viverridae) and cats (family Felidae) than to dogs (family Canidae).

The front legs of a hyena are longer than the hind ones, giving the back a sloping appearance. Despite their reputation as scavengers, hyenas are also skillful hunters; they can crush bones with their strong teeth and jaws. They sleep by day, in caves or burrows. Hyenas range over most of Africa and SW Asia. Three species are generally recognized.



The spotted hyena, Crocuta crocuta, of Africa S of the Sahara, is the largest and boldest species; it stands 2 1/2 ft (76 cm) high at the shoulder and has a gray coat with irregular patches. It is also known as the laughing hyena, because of its cry, which resembles maniacal laughter. Often abroad in the day as well as at night, it pursues game in packs and even invades camps and villages in search of food. The females are dominant and more aggressive, outranking the males in the pack. The smaller striped hyena, Hyaena hyaena, of Asia and N Africa and the brown hyena, or strand wolf, H. brunnea, of S Africa are shyer and more nocturnal and solitary in their habits. The former is grayish brown with darker stripes; the latter is dark brown over most of the body.




The aardwolf is the fourth member of the hyena family. Hyenas are classified in the phylum Chordata , subphylum Vertebrata, class Mammalia, order Carnivora, family Hyaenidae.